Goed gezet. Vanaf nu Oxfam koffie !

In een nog niet zo lang geleden verleden was koffie op sterven na dood.

Bij het obligate zondagse familiebezoek kwam de koffiekan of thermosfles op tafel; waaruit een bruinzwart vloeibaar goedje kwam dat we koffie noemden; iedereen wist dat het niet te drinken was, maar diplomatisch als we zijn hielden we dit angstvallig geheim. Op onze werkplaatsen was het niet veel beter, sinds het verdwijnen van de koffiedames moest een vrijwilliger de koffie zetten, of kregen we een machine die zowat hetzelfde goedje uitbraakte als bij zonet genoemde tante. Op restaurant of cafe was een in plastic omhulde filter nog de veiligste optie. Bij de Italiaan kon je nog wel eens een betere koffie scoren.

Gelukkig hebben er sindsdien enkele verbeteringsgolven plaatsgevonden. Goede koffie is nu echt overal te krijgen. Voor de proffesionele koffiezetter is er een gigantische keuze aan instrumenten en machines om het perfecte kopje koffie te kunnen zetten, keer op keer. De koffiezetter heeft nu ook een specifieke naam: de barista.

Ook voor thuis is er een t'sunami aan machines ontstaan om koffie zetten ook in onze keuken tot een kunst te verheffen. Het hoeft zelfs niet meer in de keuken, sommige koffiemachines kunnen designmatig ook in de woonkamer of het kantoor van de directeur terecht.

Sommige van deze barista's stappen nu over op handmatig zetten van koffie, artisanaal zeg maar.

Kunnen wij dat thuis ook ? Goed gezet, artisanaal ?  

Jazeker want er bestaan enkele regels voor het zetten van een perfecte koffie. Deze regels met een beetje durf en zin voor avontuur en dan kan ook jij jouw perfecte koffie produceren.
  1. Werk met verse bonen, maal ze kort voor het zetten enkel de bonen die je nodig hebt. Hou je bonen ook in een luchtdichte pot of doos bij. Zuurstof is de grootste vijand van een goede koffiesmaak..
  2. Gebruik schoon gefilterd water, alhoewel er niets mis is met kraantjeswater, kunnen er smaakverschillen ontstaan.  
  3. Meet je watertemperatuur, best tussen 90° en 96° C, hoger verbrandt je koffie en kouder water neemt minder koffiesmaak op. Water laten koken, minuutje wachten en klaar is kees.
  4. Gebruik een propere filterhouder of caffetière (deze filmpjes tonen hoe je die gebruikt
  5. Meet ! Op een goed pak koffiebonen staat een koffie/waterverhouding ; Google kan je hier ook enkele startideeen geven. 
  6. DURF zaken aan te passen en op zoek te gaan naar jouw persoonlijke perfecte kopje koffie, maar doe het niet lukraak, noteer wat je aanpast en pas best maar 1 element aan per keer. 
Oxfam Wereldwinkels hebben voor deze 2 koffiezetmanieren een zeer goede koffieboon: Kivu Lake; een single origin boon, Arabica, met voldoende body en wat lichtere bijna fruitige tonen. 

Dit is een koffie afkomstig uit D.R.C. het voormalig Congo. De bonen komen van de organisatie Sopacdi, waar een 7000 koffieboertjes samenwerken in een coöperatie. (we moeten eigenlijk zeggen koffieboerinnen want een groot deel is weduwe nadat hun echtgenoten sneuvelden tijdens de gevaarlijke transporten van hun koffie). Met de steun van o.a. Oxfam Wereldwinkels groeide Sopacdi uit van organisatiepartner (met stevige ondersteuning) naar een handelspartner (met meer eigen kennis, ervaring en overleg).

Wil je ook aan de slag, wij hebben een voorstel voor jou: Vanaf nu Oxfam koffie !




Reacties