Tips voor succesvol vrijwilligerswerk


Vijf tips om je vrijwilligerwerk nog meer te doen slagen.

Want zou het geen zonde zijn dat je als vrijwilliger tijd, kennis en energie doneert aan een organisatie,  waar je om geeft, om er gaandeweg achter te komen, dat dit niks voor jou is ? 
Zo misloop je de kans dat je zelfwaarde, zelfkennis, competenties en persoonlijke kracht te doen groeien. Je misloopt ook plezier, want het is plezant, vrijwilligen.

Tip 1: Ken jezelf.

Zet eerst alles eens op een rijtje, wees eerlijk en duidelijk. Schrijf het op. Denk o.a. aan het volgende:
  • Hoeveel uren wil/kan ik per week/per maand vrijwilligen?
  • Welke speciefieke dagen kan ik vrijhouden, en welke absoluut niet?
  • Welke vaardigheden, competenties kan ik aanbieden aan de organisatie?
  • Wat zijn de zaken die ik niet wil doen?
  • Voeg je eigen vraag toe: Wat is voor jou belangrijk ! 
Duidelijkheid over jouw persoonlijke wat, wanneer, hoeveel, wat niet etc. is enorm belangrijk voor jezelf en voor de organisatie waar je gaat vrijwilligen. De antwoorden op al deze vragen zorgen ervoor dat jij en de organistatie duidelijk zicht krijgen hoe jouw inzet, nuttig gemaakt kan worden.
Je gaat een een nieuwe relatie aan, onderbouw deze met een stevige wederzijdse verstandhouding en respect. 

 Tip 2: Begrijp de missie.

Elke organisatie heeft haar missie, een bestaansreden, waarom ze doen wat ze doen. 
Neus eens door hun website, laat je innerlijke Sherlock Homes los. Hoe beter jij je voelt bij dit alles hoe groter de kans dat dit een plaats voor jou wordt. 
Maar wees ook eerlijk, begrijp je het niet of wil je meer ontdekken, DOEN. Laat je gevoel tot je spreken, is het niets voor jou, ook goed, zoek elders.  


Tip 3: Bekijk de mogelijheden.

Heb je een of meerdere organisatise gevonden waar je voluit achter wil gaan staan, wordt het tijd om nog wat dieper te graven. Organisaties bieden een grote variatie aan vrijwilligerswerk aan: winkelier, adminstratie, leveringen, actie voeren, standwerk, beleidswerk, communiceren ..... 
Welk van deze taken passen het best bij de antwoorden die je verkreeg bij tip 1. 


Tip 4: Begin eraan, voluit !

Eens je keuzes gemaakt, vlieg er in. Natuurlijk kan je dat stap voor stap doen, maar wees er dan duidelijk over, begin met 1 taak? Niets is zo lastig voor jou als voor je mede-vrijwilligers als je halfhartige inzet.  Er vol voor gaan is: 

  • Wees op tijd, op de juiste plaats.
  • Kleed je gapast voor je taak.
  • Stroop figuurlijk, maar ook letterlijk je mouwen op.
  • Wees bereid om hard te werken.
  • Verwacht veranderingen en uitdagingen.
  • Wees open in je communicatie.
  • Heb plezier! Zie er de zonnige kant van.
  • Leer bij, je kan er alleen maar nog slimmer van worden.  
  • Hou je verbondenheid met de missie

Tip 5: Reflectie !

Herriner je de laatste keer dat je nog iets 'groots' hebt bereikt? Neem een moment om je het te herrineren. Denk nu aanwat je vlak daarna deed: kreeg of gunde je jezelf een beloning, feeste je, nam je een moment om te genieten van je prestatie?

Laat me raden: je deed waarschijnlijk niets van dat. De meesten onder ons nemen geen tijd om grote prestaties in ons leven te vieren. We zijn gefocused op het volgende, op naar succes, nog een trapje hoger, nog een to dotje afvinken; het is onze job...,zodanig dat we amper tijd nemen om dankbaar te zijn voor onze prestaties.

Pssssssssssssssssst het geheim … een seconde is al genoeg. Een groot feest, elke keer dat je de strijk hebt gedaan of een project hebt afgewerkt, het hoeft niet. Je hoeft jezelf echt niet te belonen met niet-zo-gezond-maar-o-lekker voedsel, of met dure kleding,  om een goed uitgevoerde taak te vieren. Een seconde volstaat.

Stel jezelf enkele vragen; wat was mijn gevoel hierbij vandaag, wat was de impact, Wat leerde ik over mezelf...... Hou ze bij op schrift en bekijk ze later nog eens, of laat ze waaien .....maar neem dat kleine momentje voor het goed gedaan moment.   

Ps 
Voor mij klikt het, met Oxfam Wereldwinkels, die de Fair trade uitdagingen aangaan; met velen, ieder om zijn of haar eigen redenen, met zijn taken, zijn doelen, al dan niet kritisch, maar allemaal achter de missie Fair Trade als katalysator voor verbetering.  Voel jij er wat of meer voor?


Reacties